Rayuan untuk Syria

Rayuan untuk Syria

Khamis, November 13, 2014

Mengembara ke Kota Buku


Kota Buku di bawah pimpinan Kepala Kejobos (CEO) nya Sayed Munawar terletak di Tingkat 24 Maju Tower di Maju Junction. Kota Buku sedang menanti siapnya bangunan sendiri setinggi 15 tingkat berhampiran dengan Maju Tower sendiri.

Sayed Munawar bukanlah asing sebagai pengantara atau hos rancangan bual bicara terkenal di RTM satu dan sering muncul di rancangan Resensi Buku setiap Sabtu di rancangan Selamat Pagi 1 Malaysia. Beliau juga merupakan senior kami di PKPIM-ABIM dan khabarnya sudah memasuki ketumbukan Wadah (Wadah Pencerdasan Umat)
Pertemuan dan perbincangan bersama beliau sarat dengan info-info yang bertenaga tinggi yang menyebabkan otak tepu berkaitan dengan dunia buku, budaya ilmu dan perihal berkenaan operasi dan peranan Kota Buku sendiri.


Saya sebut dalam perbincangan tersebut bahawa aktivis Islam harus mengikuti perkembangan dunia buku yang amat sinonim dengan generasi muda yang telah mengubah gaya pembacaan semasa. Saudara Sayed telah menyebutkan bahawa gaya pembacaan semasa telah banyak berubah dengan kewujudan Blook (buku blog) dan Che Det.com merupakan yang pertama seumpamanya. Muncul juga Smook (buku adaptasi daripada kumpulan system pesanan ringkas (sms)) dengan Gelombang Raya. Turut muncul Twook iaitu buku adaptasi daripada tulisan-tulisan ringkas di Twitter. Semua ini adalah senario bentuk buku pada masa hadapan yang sudah pun muncul di kepala zaman ini. Satu lagi yang terlupa ialah Vook yakni buku berbentuk video yang amat ‘fimiliar’ dengan anak-anak kita. Nampaknya kita wajar membaca Mindset tulisan Naisbitt. Teringat juga kata-kata Ghannoushi, arkitek an-Nahdah Tunisa bahawa aktivis Islam harus berfikiran futuristik dan kontemporari dalam mendepani dan menangani zaman.

Kota Buku berbeza sedikit dengan Kampung Buku yang pernah wujud pada zaman pemerintahan Tan Sri Sanusi Junid di Kedah. Kampung Buku menurut Shaharom TM Sulaiman (2002) telah diilhamkan Tan Sri ketika terbaca artikel berkaitan Kampung Buku Redu di bawah kendalian Noel Anselot. Beliau melawat sendiri Redu lalu menjemput Anselot ke Langkawi untuk menubuhkan Kampung Buku Langkawi. Tan Sri Sanusi yang juga pengasas dan penaja penubuhan ABIM pada 1971 (Hussein, 2004) merupakan seorang ulat buku yang juga sinonim dengan budaya ABIM yang menerapkan budaya ilmu sebagai budaya asas yang 6 dalam pembudayaan ahli ABIM. Itulah aktivis ABIM yang sinonim dengan budaya ilmu dan buku sehingga saya ke Medan beberapa tahun lepas, salah seorang pelajar Malaysia di sana menyebut bahawa, “bang kalau orang ABIM turun Medan mesti cari kedai buku”!.


Menurut Shaharom lagi Kampung Buku ialah sebuah tempat yang khas hanya untuk buku-buku, tidak kira baru atau lama; termasuk buku-buku nadir dan buku terpakai dalam pelbagai bentuk, pelbagai bahasa dan pelbagai bidang yang mampu dibeli secara murah. Kampung buku di dunia yang terkenal adalah seperti Hay-On-Wye, Wales; Redu, Belgium; dan Miyagawa, Jepun. Namun sayangnya Kampung Buku Langkawi sudah terkubur sedang ianya merupakan entiti terpenting Negara bagi menggalakkan budaya ilmu. Mungkin ini boleh menjadi salah satu usaha yang harus dihidupkan semula oleh kita semua selain budaya buku jalanan yang diasaskan oleh anak-anak muda kita di akar umbi. Baru-baru ini saya jumpa saudari Najihah di Universiti Petronas ketika berkongsi aktiviti Buku Jalanan Teluk Intan yang mendidik masyarakat untuk membaca dengan menyediakan bentangan buku-buku percuma untuk di baca oleh ‘pedestrian’ di sebelah Menara Condong.

Kota Buku menurut saudara Sayed adalah beroperasi seumpama Matrade iaitu memasarkan buku-buku terbitan Malaysia ke luar Negara khususnya di pesta-pesta buku terbesar di Frankfurt dan Kaherah. Tajuk apa yang boleh laku? Saudara Sayed menyebutkan masyarakat dunia mahu tahu dan membaca dari Malaysia ialah tajuk-tajuk ‘sellable’ seperti kejayaan Felda. Sejarah dan kejayaan Felda harus dibukukan dan disebarkan. Tajuk-tajuk seperti Perbankan Islam, Halal dan Islamika Malaysiana antara tajuk-tajuk ‘world’ yang mahu dibaca oleh khalayak pembaca global. Penulis Malaysia yang mahu idea mereka dipasarkan ke luar harus memikirkan seputar tajuk-tajuk yang mahu dibaca oleh dunia luar.

Kota Buku melengkapi kewujudan ITBM, Perpustakaan Negara, MBKM, DBP dan MIBC dalam melengkapkan penyemarakan budaya ilmu dan dunia perbukuan di Malaysia.

Mengharapkan industri buku akan terus berkembang di Malaysia seiring dengan kemajuan fizikal Negara. Kalau di Indonesia ‘best seller’ menjangkau 16 000 naskhah namun di Malaysia hanya 3000. Mungkin kadar ‘best seller’ boleh meningkat jauh. Seiring juga dengan populasi penduduk Malaysia menjangkau 30 juta maka akan terbit 30 000 judul berkualiti setiap tahun.

JUFITRI JOHA
Pengerusi
Akademi Intelektual Muda (AIMs)

Rujukan:
1. Shaharom TM Sulaiman & Salasiah Abd Wahab (2002) Keanehan dan Keunggulan Buku. Kuala Lumpur, Utusan Publications
2. Hussein Mohamed (2004) Tinjauan Historis Pembangunan dan Perkembangan Gerakan Belia Malaysia dlm Siri Simposium Berkala II "Belia dan Kepimpinan".Sintok, Institut Pemikiran Tun. Dr. Mahathir Mohamed UUM.

Tiada ulasan: