Rayuan untuk Syria

Rayuan untuk Syria

Rabu, Jun 24, 2015

Pemimpin Bergasak, Yaman Bergolak


JUFITRI JOHA
Naib Presiden MBM


Yaman menyertai Syria semula dalam senarai Negara Asia Barat yang bergolak. Ketika Dunia masih buntu dengan perang saudara di Syria yang sudah masuk tahun ke-4, Yaman menambahkan lagi duka dunia apabila perang saudara meletus pada Mac 2015 yang lepas akibat sengketa dan dendam. Yaman dan Syria (Syam) adalah dua tempat yang didoakan keberkatan oleh Nabi S.A.W. namun akibat kerakusan dan ketamakan kuasa rakyat kedua-dua Negara terpaksa membayar harga yang tinggi untuk menikmati harga keamanan.

Ali Abdullah Soleh, Presiden Yaman yang digulingkan pada fasa kebangkitan rakyat Yaman menyimpan dendam dan seolah-olah bersumpah akan memastikan penggantinya akan tidak akan dapat memerintah dengan aman. Kerana dendam kesumat yang meluap-luap menyebabkan peluang berkuasa selama 33 tahun dianggap tidak memadai. Pemerintahan selama 33 tahun tidak membawa Yaman kea rah yang lebih maju bahkan rakyat Yaman terus berada dalam takuk kemiskinan. Pengangguran amat tinggi di Yaman mencecah 18 peratis dan hanya lebih kurang 55 peratus mendapat akses kepada air bersih dan selamat. Ini meletakkan Yaman di tangga 154 dalam ranking Pembangunan Kemanusiaan Dunia.

Bacaan lanjut di: http://belia.org.my/wp/?p=7926

1 ulasan:

PAK JUNAIDI berkata...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA