Rayuan untuk Syria

Rayuan untuk Syria

Selasa, September 02, 2008

Sepanyol dan RamadhanBulan Ramadhan tidak menandakan bahawa umat Islam itu lemah tetapi Ramadhan merupakan bulan yang memberikan kekuatan luar biasa kepada orang berpuasa. Bukti dalam bidang keilmuan, Imam Abu Ja'far Muhammad ibn Jarir al-Tabari yang mencapai maqam Mujtahid Mutlak, beliau diriwayatkan di bulan selain Ramadhan akan mengadakan pengajian 12 silibus pada waktu siang dan 12 silibus lagi pada waktu malam. Namun bila Ramadhan menjelang, Imam Tabari akan menggandakan pengajian beliau berbanding bulan selain Ramadhan. Lihat betapa gigihnya ulama terdahulu menuntut ilmu lebih-lebih lagi dalam bulan puasa. Tidak hairan kegigihan Imam Tabari ini membolehkan beliau dinobatkan sebagai Mujtahid Mutlak setanding Imam Shafie r.h. untuk mengasaskan mazhab baru. Namun begitu, Imam Tabari yang terkenal dengan Tarikh Tabari dan Kitab Tafsir Tabari memilih untuk bersama mazhab Shafie.

Dalam gemerlapan kehadiran Ramadhan juga telah termaktub keperkasaan umat Islam, apabila 28 Ramadhan tahun 92 Hijrah, tentera Islam dibawah qiyadah (kepimpinan) Komander Tariq bin Ziyad dihantar untuk membuka kota Andalus. Ekspedisi dakwah ini akhirnya menyebabkan dengan izin Allah Taala, Islam berjaya menyinari bumi Andalus dengan cahaya keimanan selama lebih 8 abad.

Pada hari Jumaat, bulan Ramadhan tahun 459 Hijrah juga membuktikan kegagahan umat Islam apabila tentera Islam di bawah arahan Sultan Dinasti Murabit, Yusuf bin Tasyifin berjaya mengalahkan 80 000 tentera Kristian di bawah kendalian Alfonso ke-5. Kemenangan ini membolehkan Islam terus bertahan di bawah Dinasti Murabit dari 1090 sehingga 1147 Masihi.Tiada ulasan: