Rayuan untuk Syria

Rayuan untuk Syria

Ahad, Mac 22, 2009

Novel : Rindu AndalusiaKetika saya berkunjung ke Pulau Pinang baru-baru ini untuk menyampaikan ceramah kesukarelaan, saya terjumpa dengan satu novel yang menarik hati saya. Ia berkaitan dengan Andalus dan bertajuk Rindu Andalusia nukilan Radwa Ashour. Sinopsisnya adalah seperti berikut :

Rindu Andalusia menyelami penderitaan keluarga Abu Jaafar di tengah keruntuhan kota Cardova. Ratusan kitab kesayangan beliau dibakar oleh tentera Castile di laman Bab el Ramlah. Badan Inkuisisi Granada merampas semua kitab berbahasa Arab dari masjid, pusat sumber, sekolah dan orang perseorangan. Masjid diubah suai menjadi gereja dan Katedral.

Kalau ingin selamat minta sahaja dibaptis menjadi Kristian. Anak cucu Abu Jaafar bertahan menjadi Muslim. Di dalam rumah mereka solat dan berkomunikasi dalam bahasa Arab tetapi di luar rumah mereka berbahasa Castile, menggunakan nama baptis dan menghadiri "misi suci" pada hari Ahad di gereja.

Sampai bila Saleemah, Saad, Hassan, Mariama dan semua keturunan Abu Jaafar sanggup mempertahankan iman? Suami Saleemah, Saad dipenjara. Dia sendiri difitnah mempraktikkan sihir kerana menyimpan ramuan herba tumbuh-tumbuhan dan biji-bijian yang didapati dari pelbagai kitab berbahasa Arab. Dia dihukum bakar hidup-hidup. Bagaimana nasib Saad? Bagaimana Saleemah berhadapan dengan kehilangan nyawa di tangan penguasa biadap? Bagaimana pula si kecil, Aisyah yang dibela Bibi Mariama? Mampukah mereka bertahan daripada kekejaman yang bersembunyi di sebalik "misi suci" itu?

Rindu Andalusia merupakan buku pertama daripada 3 novel dalam Tsulatsiyah Gharnathat (The Granada Trilogy). Dua buah buku lagi akan segera terbit.


Novel ini adalah terbitan Telaga Biru dan berharga RM 23.00. Manakala novelisnya adalah profesor sastera Inggeris di Universiti Ain Shams, Mesir. Beliau juga seorang novelis, cerpenis dan pengkritik sastera Afro-Amerika. Beliau mendapat Ph.D dari Universiti Massachusetts pada tahun 1975. Karya beliau yang telah terbit ialah: The Journey - Memoir seorang Mahasiswa Mesir di Amerika (1983), Warn Stone (1958), Khadija and Sawsan (1989), I saw the Date Palms - kumpulan cerpen, Apparitions - novel autobiografi (1998), Siraj (1992) dan The Granada Trilogy (2003)

Tiada ulasan: