Rayuan untuk Syria

Rayuan untuk Syria

Sabtu, Mac 13, 2010

Diskusi Isu Semasa di Durham bersama Komuniti MalaysiaJaringan di youtube boleh diperolehi di http://www.youtube.com/watch?v=-BJwQwaUD3E. Perbincangan yang menarik dan mendapat idea tambahan, maklumbalas dan cadangan yang baik dari komuniti Malaysia di Durham, UK.

Antaranya, pengaruh Black Metal yang masuk ke Malaysia pada tahun 1985 dibawa masuk antaranya oleh para pelajar Malaysia yang belajar di United Kingdom. Mereka bukan sahaja membawa ilmu pulang tetapi terselit dalam bagasi mereka subculture cult Black Metal. Perbincangan masih mencari jawapan sama ada tarian Shuffle merupakan sebahagian daripada Black Metal atau tidak. Menurut YDP ABIM Kedah, Ustaz Hafiz Lubis merupakan jelmaan dan pendekatan baru Black Metal namun ia dinafikan oleh Ustaz Hanafiah Malek, Pengerusi Sahabat Iman dan Insan (SIDIM). Mungkin ada jawapannya!

Antara dapatan perbincangan juga adalah faktor mengapa generasi muda terlalu terikut-ikut dengan budaya asing dari Barat adalah kerana takut atau bimbang dikatakan oleh rakan-rakan lain sebagai ketinggalan dan akhirnya disisihkan dari rakan-rakan.

Tiada ulasan: